Jak neprodělat na pojištění auta

02.10.2017 Kristína Pojištění Sdílet
Jak neprodělat na pojištění auta

Zjišťujete právě, kde by vaše auto pojistili nejvýhodnějí? My vám poradíme. Čtěte na blogu Vašekupóny.cz a využijte slevové kupóny i na pojištění svého vozu!

 

V zásadě rozeznáváme dvě hlavní kategorie pojištění motorových vozidel - pojistné smluvní pojištění a havarijní pojištění. Jaké máte možnosti ušetřit?

 

Pojistné smluvní pojištění (PSP)

 

Toto pojištění je ze zákona povinné pro každého držitele (případně vlastníka, provozovatele či nájemce) motorového vozidla. Jde vlastně o smluvní pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Pokud tedy svým autem způsobíte škody na cizím vozidle nebo jiném majetku na cestách, měli by být uhrazeny právě z tohoto pojištění.

pojištění auta sleva vašekupóny.cz

Ačkoliv při stanovení výše pojistného zohledňují pojišťovny podobné parametry - nejčastěji objem motoru, technický stav vozidla a vaši škodnou historii, jeho výška se v jednotlivých pojišťovnách liší. Jak tedy můžete získat nejnižší pojistné?

- Porovnávejte. Porovnejte si ceny ve více pojišťovnách. Porovnávače pojistného najdete i na internetu, raději si však vyžádejte nabídky od několika pojišťoven sami. Pouze v takovém případě pojišťovna zohlední všechny záležitosti, které se týkají přímo vás, a dokáže vám i přímo nabídnout slevu z výše pojistného.

- Zjistěte si oficiálně slevy. Pojišťovny nabízejí širokou škálu slev - od odměny za bezeškodní průběh, přes váš věk či slevy pro zdravotně postižené. Výše slevy je u každé pojišťovny jiná, zjistěte si tedy, která se týká vás a bude pro vás nejvýhodnější.

- Vyjednávejte. I když vám vaše pojišťovna stanoví částku pojistného, konečná částka se dá ještě většinou snížit. Zejména tehdy, pokud máte v ruce nižší nabídku od konkurenční pojišťovny.

- Pojistěte se online. Některé pojišťovny poskytují slevu na pojištění až do výše 20%.

- Plaťte najednou. Pojistné se zpravidla uzavírá na rok, výhodnější cenu však získáte, pokud toto pojistné zaplatíte najednou a nerozložíte si platby rovnoměrně během roku.

Kromě toho máte ještě další možnosti. Některé pojišťovny poskytují slevu například v případě, pokud se rozhodnete pro spoluúčast. V tomto případě si však třeba promyslet, zda výše slevy opravdu stojí za to, abyste v případě nehody spoluúčast opravdu uhradili.

 

 

Havarijní pojištění 

 

Předmětem havarijního pojištění jsou nejen nehody, ale také krádež auta či jeho příslušenství, poškození nebo zničení vašeho auta v důsledku živelné pohromy nebo vandalismu. Při havarijním pojištění můžete v zásadě postupovat stejným způsobem jako při PSP. Navíc ještě jedna rada: Objednejte si havarijní pojištění tam, kde máte i PZP. Pojišťovny vám poskytnou slevu, pokud uzavíráte havarijní pojištění spolu s povinným smluvním pojištěním.

A navíc, kromě všech těchto možností máte ještě jednu. Využijte při pojištění svého vozu slevové kupóny. Možná jste nad touto možností ještě dosud neuvažovali, ale také slevový kupón vám při pojištění auta může ušetřit nemalé prostředky.