4 důvody, proč by děti měly hrát šachy

19.02.2018 Kristína Volný čas Sdílet
4 důvody, proč by děti měly hrát šachy

Víte, proč by děti měly hrát šachy? Šachy podporují inteligenci, tvořivost a přináší i další benefity. Čtěte více na blogu Vašekupóny.cz.

 

Co byste řekli na to, kdyby se v Česku zavedly na školách povinné hodiny šachu? Mělo by to pro děti skutečný význam? Proč by vlastně děti měly hrát šachy?
 

 

1. Šachy podporují inteligenci

 

Šachy nepopiratelně přispívájí k rozvoji inteligence u dětí. Odborníci jsou predsvedčení, že šachy není hra pro lidi s vysokým IQ - naopak, šachy u lidí IQ zvyšuje. Šachy konkrétně:
 

Zlepšuje logické myšlení. Při šachu dítě musí myslet abstraktně a předvídat tahy soupeře. Dítě se nespoléhá na intuici a neudělá první věc, která mu napadne. Naučí se přitom logicky myslet.

Podporuje kritické myšlení. Dítě zvažuje různé možnosti a posuzuje, která z nich je nejvýhodnější.

Rozvíjí matematické schopnosti. Počet možných tahů a kombinací vyžaduje neustálé přepočty.

Zlepšuje paměť. Paměť lze vytříbit a šachy je jedním z nejefektivnějších způsobů. Dítě je schopno zapamatovat si různé kombinace tahů, různé způsoby otevření partie a podobně.

Zlepšuje schopnost číst. Už malé děti si zapisují partie či studují šachovou literaturu. Většinou se z nich stávají vášniví čtenáři.

 

 

2. Šachy zlepšují pozornost

 



Je logické, že dítě se při šachu musí soustředit. I malé zaváhání v koncentraci může přinést okamžitou prohru. Zároveň šachy učí i trpělivosti - zejména pro děti není jednoduché sedět po celou šachové partie. Šachy má dokonce pozitivní vliv i na hyperaktivní děti a děti s poruchami pozornosti.

 

3. Šachy podporují tvořivost

 

Je vědecky podložené, že pravá mozková hemisféra je odpovědná za tvořivost. Její aktivace tedy pomáhá rozvíjet tvůrčí stránku u dětí. Při šachových partiích si děti musí umět představit různé tahy ještě předtím, než se skutečně stanou. Představují si tahy, aniž potáhli figurkou.

 
 

 

4. Šachy je skutečně sport



Možná se vám zařazení šachu mezi sportovní aktivity zdá trochu nadnesené. Nicméně, i když při šachu nepracujete fyzicky, při šachovém zápase spálíte neuvěřitelné množství kalorií.
 

 

Kdy a jak začít?

 

Co je důležité, všechno toto se dítě učí hravou formou. Odborníci doporučují začít hrát šachy čím nejdříve, již v předškolním věku. Jediné, co opravdu potřebujete, je šachovnice a učitel, kterým se klidně můžete stát i vy. Není to tedy nic, co by váš domácí rozpočet nějak zvlášť zatížilo. Šachovnice si navíc můžete obstarat i se slevou s pomocí našich slevové kupóny na hračky.

Uvědomte si však, že i přes nepopiratelným benefitem, které tato královská hra přináší, má šachy zůstat pro dítě stále zábavou. Nemusíte ze svého potomka vychovat právě nového Kasparova. Důležité je, aby dítě a s ním i vy mělo ze šachu radost.